Kabaklı Göleti’nde korkunç manzara

Posted by

Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan, avcı baskısının az olduğu Kabaklı Göleti balık türlerinin yanı sıra leylek, balıkçıl, düdükçün, toygar, güvercin, saka, tahtalı, kızılbacak ve uzunbacak gibi kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.

Gölet, yıl içerisinde 150’den fazla kuş türünü barındırıyor. Bu özelliği ile son dönemde ‘kuş cenneti’ olarak tabir edilen gölette toplu balık ölümleri yaşandı.

Dicle üniversitesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Coşkun, balık ölümleriyle kuşların da popülasyonunun olumsuz etkileneceğini söyledi.

Prof. Dr. Coşkun sudaki kirliliğin üst boyutta olduğunu belirterek,şöyle konuştu:

“Özellikle yağışların bol olduğu bu dönemde bu kadar kirliliğin olması izah edilemiyor. Çok yağış var son günlerde ama buna rağmen gölet kirli. Acaba yağışlar ile başka yerleşim yerlerinden gelen kanalizasyon gibi yerler mi karıştı gölete? Onlar mı bu duruma sebep oldu? Bunun mutlaka araştırılması gerekiyor.”

“Bu su kirliliğine çoğunlukla insan faaliyetleri neden oluyor. Etrafta çok sayıda insanların atmış oldukları kirlilik var. Plastik malzemeler, piknik yapılmış, bırakılmış diğer malzemeler var. Ama bunlar, balıkları ölümü için çok etkili bir faktör değildir. Esas faktörü oluşturan, suyun kirliliğine sebep olan olaylar olacaktır. Muhtemelen bu ölümlerin sebebi kirlenmeye bağlı. Herhangi bir yerden karışan kirlilik, balıkların yeterince oksijen bulamamasına ve ölmelerine sebep olmuş olabilir.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir